Značilnosti in opis vina

Klasična domovina cabernet sauvignona je Bordeaux, Goriška brda pa to sorto s svojo zmerno mediteransko klimo in mineralnimi tlemi pravzaprav razvajajo. Klasična rubinasta barva, z lahkotnim vijoličastim odtenkom razodeva zapeljivo cvetico sliv, svežega črnega ribeza in drugih temnih gozdnih sadežev. Rahlo zaznavna so tudi zelišča. Na okusu najdemo bogastvo različnih gozdnih sadežev, v ospredju so prepoznavnejše maline in temne češnje. Tanini so komaj zaznavni. Je sveže, vendar zelo prijetno, mehko in pitno vino, z izredno lepim pookusom.

Potencial staranja

Čeprav je vino cabernet sauvignon primerno za takojšnje pitje, ga lahko primerno hranjenega pustimo starati najmanj šest let. Bogastvo svežih sadnih vonjav in svežina telesa bosta v času zorenja pridobivala zrelejšo in elegantnejšo noto.

K hrani

Vino priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, pripravljenega na različne načine. Družimo ga lahko tudi z enostavno pripravljeno perutnino, teletino, svinjino, dimljenimi mesninami, salamami, srednje staranimi siri in srednje začinjeno vegetarijansko hrano ter rižotami.

Alkohol: 13,0 % vol.